Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 03:41 - КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЛИТОТРИПТЕР АКО ДЪРЖИМ НА ЗДРАВЕТО СИ
Автор: kamyni Категория: Технологии   
Прочетен: 13153 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2012 08:45


           Образуването на камъни в отделителната система на човек е често срещано заболяване. Причината за появата на камъни не е напълно изяснена. Но със сигурност отношение има хранителната ни диета. Даже по-любопитно е не защо се образуват камъни, а каква е причината да не се образуват.
            Има различни видове камъни и начини за премахването им, но тук ще се спрем върху метода наречен ЕКСТРАКОРПУРАЛНА ЛИТОТРИПСИЯ. При този метод премахването става чрез разрушаване посредством ударни вълни, възпроизведени извън тялото на пациента. Предимството на екстракорпуралната литотрипсия е, че се извършва бързо, лесно и без специална подготовка на пациента. Най-важното предимство обаче е, че манипулацията се извършва без необходимост от хирургическа интервенция. По този начин се предотвратяват редица рискове за пациента. Освен това пациентът изпитва дискомфорт за кратко и се възстановява бързо след манипулацията.
            За съжаление този метод също крие някои рискове. Най-неблагоприятното усложнение е частичното или дори пълно увреждане на бъбрека и всички произтичащи от това последствия. Но до такива случаи се стига доста рядко.             Има различни конструкции литотриптери. Едни са за разбиване на камъни само в бъбреците, а други могат да разбиват камъни и в други органи на отделителната система. При някои литотриптери локализирането на камъните става само с рентгенови лъчи, при други може да се използва и ултразвук за тази цел. Някои литотриптери имат един източник на ударни вълни, а други – два.   Някои литотриптери имат един източник на рентгенови лъчи, който се движи за да се извърши локализацията. Други имат два източника на рентгенови лъчи и за локализация на камъните не се налага източниците да се движат.   image
              За локализацията на камъните и следенето на процеса на разбиване се използват предимно рентгенови лъчи. Облъчването при една такава манипулация може да надхвърли 100-200 пъти дозата необходима за една рентгенова снимка на бял дроб или да се равнява на 4-8 снимки на кръстни прешлени.

!!!   Научете повече за рентгеновите лъчи и рисковете от тях   !!!
              Според начина на пораждане на ударните вълни литотриптерите биват два вида:              1. С електромагнитен принцип на образуване             2. С електрохидравличен принцип на образуване             И при двата принципа на образуване на ударна вълна, енергията се доставя от кондензатор, зареден с високо електрическо напрежение от порядъка на 10-20kV.
ЕЛЕКТРОХИДРАВЛИЧЕН МЕТОД ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА УДАРНИ ВЪЛНИ

  image
  При електрохидравличните литотриптери ударната вълна се получава след разреждане на високоволтовият кондензатор между два електрода, разположени в единия фокус на параболоид. При разряданет на кондензаторът се освобождава голямо количество енергия под формата на светлина звук и топлина (подобно на светкавица в небето). Параболоидът изпраща освободената енергия към другия си фокус, където се намира камъка. Тъй като въздухът предава лошо механичните трептения, разряда се извършва във водна среда. Да се избере вода не е случайно. От физиката е известно, че при преминаването на вълна от една среда в друга различна от първата среда се получава пречупване и отражение. Понеже човешкият организъм съдържа 70-80% вода може да се приеме, че пречупване няма да има.   image
  Първите литотриптери са представлявали вана с вода, в която е разположен генератора на ударни вълни. Пациентът се разполага във ваната така, че камъка да попадне във втория фокус на параболоида F2. Така ударната вълна от първия фокус F! посредством водата във ваната достига кожата на пациента. Там претърпява незначително отражение и пречупване и продължава пътя си към камъка на пациента.   image
  По-усъвършенстван вариант на електрохидравличния литотриптер представлява параболоид, на който е поставена еластична мембрана със звукова плътност близка до водата и човешкото тяло. Мембраната служи да задържа водата, с която е пълен параболоида и да прилепва към тялото на пациента така, че ударната вълна да премине в пациента без големи загуби. По този начин не се налага пациентът да ляга във вана с вода и се улеснява позиционирането му.   ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН ПРИНЦИП НА ПОЛУЧАВАНЕ НА УДАРНИ ВЪЛНИ   image Електромагнитните литотриптери създават ударната вълна на принцип подобен на високоговорителя. Зареденият високоволтов кондензатор се разрежда през бобина, върху  която е разположена метална мембрана. В следствие на голямата енергия, която се подава на бобината за кратко време, се получава еластична деформация на металната мембрана. Така се създава ударна вълна, която се фокусира с акустична леща. След лещата има еластична мембрана, която прилепва плътно към пациента. Пространството между еластичната мембрана и металната мембрана е запълнено с вода за да се предава трептенето по-добре. За да се намалят загубите на енергия кожата на пациента се намазва с гел и се прилепва плътно към еластичната мембрана на главата за генериране на ударни вълни. А ето как изглежда тестово топче, симулиращо камък в отделителната система в началото и в края на манипулацията.   image
  В момента в България има десетки литотриптери. Почти във всеки областен град има поне по един. Има машини на различни производители. Лидерите в производството на литотриптери са фирмите DORNIER - произвели първия литотриптер, SIEMENS, EDAP, STORZ. Цените на тези марки са в пъти по-високи от цените на останалите производители. Затова в България има единични бройки литотриптери от тези марки. По-разпространени са машините на турски, израелски и азиатски производители. Литотриптерите са сложна съвкупност от системи. Някои машини съдържат в себе си механична, електрическа, хидравлична, пневматична и електронна вериги. Затова техническата поддръжка на литотриптерите е много важна за правилната им работа. Терапевтичните свойства на ударната вълна зависят от физични характеристики - амплитуда, дължина на импулса,  форма на импулса, затихващи остатъчни колебания след импулса. Установено е, че от тези характеристики зависи колко ще боли по време на терапията, а и след това. При реномираните марки ефективността и намаляването на болката са приоритет, докато другите производители залагат на по-ниски  цени. Литотриптерите използващи електромагнитния принцип работят по-безболезнено и с малък травматизъм. Разбира се, много важно е кой управлява машината и на какво техническо ниво е подръжката. Моят съвет е ако имате възможност да избирате, изберете добър оператор и литотриптер с електромагнитно генериране на удари. Добрият оператор се грижи машината му да е в добро техническо състояние, защото с нея си изкарва хляба. Един косвен начин да разберете на какъв литотриптер сте попаднали  е според това колко настойчиво ви предлагат анестезия. При електромагнитните литотриптери анестезията се прилага по-рядко. При електрохидравличните литотриптери анестезията е задължителна. Здравето е най-ценното нещо с което разполагаме, затова не се подлъгвайте по рекламни фрази прочетени по болници и медицински центрове, брошури и интернет. Проучете добре въпроса преди да се подложите не само на литотрипсия, а каквато и да е медицинска манипулация или операция. Побеседвайте с лекаря. Няма нищо обидно да го попитате лично какъв е натрупания му опит като специалист. Ако сте работодател  нали е нормално  като наемате нов работник да  се интересувате от неговите умения и успехи. Четете внимателно какво пише във формулярите, които попълвате преди операцията (манипулацията). Мислете за формулярите като за сключване на договор. Ако нещо не ви е ясно или искате да знаете нещо повече – ПИТАЙТЕ! ТОВА Е ВАШЕ ПРАВО! От това, че не сте се информирали може да зависи здравето и живота ви.

           Ако искате да научите  за силиконовите гърди нещо, което обикновено се премълчава 
          
Ако ви интересува кой е най-точния метод за измерване на костната плътност и как да разберете дали имате остеопорозаГласувай:
1
0
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kamyni
Категория: Технологии
Прочетен: 54175
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 2
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930